Lankojen kasvivärjäys

 Keväällä 2020 innostuin lankojen kasvivärjäyksestä. Luin ja opiskelin aiheesta tehtyä materiaalia sekä kirjojen muodossa, että katselemalla YouTube -videoita. Tein ahkerasti muistiinpanoja ja hankin tarvikkeita. 

Alkuun pääsee hyvinkin pienellä investoinnilla. Lähinnä värjättävä lanka ja värjäyksessä käytettävä purete eli kiinnitysaine on hankittava. Värjäysastiaksi käy vanha teräskattila ja sen lisäksi tarvitset joko tulisijan tai sähkölevyn keittämistä varten. Ja tottakai värjäysaineet eli tässä tapauksessa kasvit. 

 















Langat voivat olla ihan peruslankaa esim. Seiskaveikkaa, Nallea jne. Käsityöliikkeet myyvät myös ihan kasvivärjäykseen tarkoitettuja lankoja. Olen ostanut sekä Lankavan  kivijalkamyymälästä, että  nettikaupasta värjäyslankoja. Ovat mielestäni hinta-laatu suhteeltaan hyviä ja vahvuuksia löytyy useampia vaihtoehtoja.

Kiinnitysaineena eli puretteena olen käyttänyt alunaa, jota vielä viime vuonna näytti saavan ainoastaan Yliopiston Apteekista , jos halusi ostaa pienempää määrää. Tänä vuonna alunaa on saanut jo useammasta nettikaupasta. Täydennystä tilasin itse Riihivilla -nettikaupasta. Samasta paikasta saa tilattua myös kasviväriaineita kuten esim. kokenillia ja krappijuurta. 

Mikäli värjäyshommat kiinnostaa niin kannattaa tutustua Anna-Karoliina Tetrin kirjallisuuteen aiheesta. Lisäksi hänen nettisivuillaan on paljon tietoa sekä ihan ohjeita värjäyksen alkutaipaleelle. 

Lisään tänne sivuille omat värjäilykokeiluni inspiraatioksi sinulle ♥


Anna-Karoliina Tetrin nettisivut tetridesign.com 


Maitohorsma

Ihan ensimmäisen kasvivärjäyksen tein maitohorsmalla kesällä 2020. Keräsin maitohorsman kukintoja, jotka sitten silppusin keittoastiaan. Päälle laitoin vesijohtovettä niin paljon, että peittyivät. 



Keittelin kukintoja noin tunnin verran jonka jälkeen siivilöin ne pois. Liemi oli tummanviolettia. Kokeilin väriä käsittelemättömään lankaan ja se värjäytyi luumun väriseksi. 




 
Laskin esipuretetut langat liemeen ja nostin lämpötilan n. 80 asteeseen, jossa se sai olla reilun tunnin ajan.  Liemi muuttui keitettäessä liki mustaksi ja vatsanpohjassa tuntui parvi perhosia. Ei ollut ihan sitä mitä olin ajatellut.



Jätin langat liemeen jäähtymään seuraavaan päivään asti. Aamulla huuhtelin langat ja viimeiseen huuhteluveteen lisäsin hieman etikkaa. Lankojen väri oli muuttunut kauniin murretun vihreäksi ♥



Tässä käyttämäni langat olivat Lankavan Sulava ja Mukava merinovillalangat. 


Väriliemi vaikutti vielä kovinkin voimakkaalta, joten laitoin jäähtyneen liemen kannelliseen lasipurkkiin ja upotin sinne yhden vyyhdin Mukava- lankaa. Haaveena oli vähän vaaleampi murrettu vihreä. Lanka marinoitui liemessä kolme päivää. Huuhtelin sen ja siitä tuli aivan ihana ruohonvihreä, jossa joukossa tummempaa ja vaaleampaa sävyä. 




Ensimmäinen värjäyskokeilu oli aika jännittävä ja onneksi lopputuloskin oli lopulta onnistunut.
 
Lukiessani värjäysohjeita netistä, törmäsin seuraavaan sanontaan:

~ Sitä saa mitä annetaan - ei välttämättä sitä mitä halutaan! ~
 
Pitää kyllä täysin paikkaansa! 


Pihakäenkaali

Tänään värjäyskasveista on vuorossa pihakäenkaali.
Kyseistä kasvia osa pitää rikkakasvina ja osa kasvattaa ihan kukkapenkissä. Meillä sitä on jonkin toisen kasvin mukana tullut ja vaikka sen väristä tykkään, niin kyllä se ennemmin on rikkakasvi. Ehkä siksikin kun on niin kova leviämään ympäriinsä.  Olin kuitenkin lukenut, että sillä saadaan sinisävyistä lankaa, joten annoin kasvin kasvaa ja rehottaa, kunnes sitä tarvitsin. Kokeiltavahan se oli värjätä sinistä lankaa punaisella kasvilla! 




Silppusin kasvit pienemmäksi, laitoin pataan ja päälle vettä niin että peittyivät. Keittelin kasveja hiljaisella tulella pari tuntia.



Siivilöin liemen, joka oli tummanpunaista. Liemi sai jäähtyä hetken. Pihalammen vedessä lionneet vyyhdit laitoin väriliemeen ja lisäsin sekaan vielä lammen vettä niin, että peittyivät kunnolla. 

Monessa ohjeessa sanottiin, että vesijohtovesi ei olisi parasta värjäykseen vaan esim. sadevesi tai merivesi. Meillä sadevesi ohjataan pihalampeen, joten ajattelin kokeilla olisiko siinä mitään taikaa.

Nostin lämpötilan hiljalleen 40 asteeseen. Nostin langat pois liemestä ja sekoitin 29 g alunaa väriliemeen. Laskin langat takaisin. Liemi muuttui hieman violetiksi ja langat puolestaan siniseksi. Väri syveni hetken päästä kauniin turkoosiksi. Lankoja keittelin 80 asteessa noin tunnin ajan ja annoin jäähtyä väriliemessä seuraavaan päivään. 




Huuhtelin seuraavana päivänä langat ja pesin ne Marseille-saippualla. Viimeiseen huuhteluveteen lisäsin etikkaa. Lankojen väristä tuli huippukaunis vedensinivihreä ♥ 




Lämmitin väriliemen uudestaan, laitoin uudet langat ja nostin pois 40 asteessa. Lisäsin alunaa 14g ja langat yht. 200g. Nostatin lämmön 80 asteeseen ja keittelin reippaan tunnin ajan. Lankojen väri muuttui kauniin vaaleanvihreäksi. Annoin jäähtyä väriliemessä seuraavaan päivään




Huuhtelin langat, pesin Marseille-saippualla ja lisäsin viimeiseen huuhteluveteen etikkaa. 

Näihinkin lankoihin olen erittäin tyytyväinen, sillä väreistä tuli kauniit. Myös puretus värjäyksen yhteydessä vaikutti helpolta ja säästi aikaa melkoisesti.


Pietaryrtti

Kolmannen kasvivärjäyskokeilun tein nappikukalla eli pietaryrtillä. Tavoitteena oli jokin keltaisensävy. Ensimmäiset kukinnot keräsin Seinäjoelta kun olimme siellä sukuloimassa ja takapihan metsikön reunasta kukat bongasin. Itselle oli jäänyt mielikuva harvinaisesta kukasta, kun lapsuudesta muistin vain yhden paikan jossa sitä kodin pihapiirissä vähän kasvoi. 
Onneksi todellisuus oli jotain ihan muuta ja pietaryrttiä kasvoikin paikoin todella laajasti teiden pientareilla. Jopa nykyisen kotitien varrelta sain poimittua tätä värjäystä varten tarvittavat kukat. Niin sitä näkee kun avaa silmänsä! 




Tähän värjäykseen keräsin n. 900g pietaryrtin kukintoja, jotka laitoin teräskattilaan ja päälle vesijohtovettä niin että peittyi. Keittelin kukintoja reilun tunnin ajan jonka jälkeen liemi sai jäähtyä. Tässä menikin pari päivää ennenkuin pääsin jatkamaan, jolloin siivilöin ensiksi kukinnot pois. Liemi oli ihan pissan väristä...




Rohkeasti kuitenkin laitoin kastellut langat, Lankavan Sulava ja Sujuva, liemeen ja lämmittelin sen n. 40 asteeseen. Nostin langat pois ja lisäsin alunaa 20g. Liemi muuttui heti kauniin keltaiseksi, aivan kuin pietartyrtin kukintokin on! 




Liemi pääsi välillä oikein kunnolla kiehumaan kun sateessa sitä keittelin. Jouduin nostamaan kattilaa välillä pois tulelta kokonaan kun pelkäsin lankojen huopuvan. Onneksi niin ei käynyt ja sain värjäyksen sateesta huolimatta tehtyä kunnialla loppuun. 

Lopuksi huuhtelin langat ja pesaisin ne Marseille-saippualla. Nyt en lisännyt etikkaa viimeiseen huuhteluveteen. Lopputulokseen olen aivan rakastunut ♥ 




Marja-aronia

Neljäs värjäyskokeilu oli marja-aronialla.  Odotukset värien suhteen olivat korkealla ja haaveissa marjapuuron värit. 

Meillä tonttia kiertää jokaisella reunalla aroniapensaat, joten kauas ei tarvinnut lähteä poimimaan. Aika nopsaan kattila täyttyikin ja punnituksessa marjoja olikin 2,2 kg.



 Tähän värjäykseen käytin pihalammen vettä. Jälleen kattilaan niin, että marjat peittyi. Olisi saanut olla reilumminkin, huomasin sen myöhemmin. Keittelin marjoja n. 1,5 tuntia. Hyvin niistä väriä irtosi, ihan kuin olisi soppaa keitellyt! Siivilöin marjat pois ja annoin liemen jäähtyä. Siivilöin vielä uudella vedellä kertaalleen keitetyt marjat ja heitin lopun mäskin toiseen kattilaan. Keittelin sitä n. puolisen tuntia hiljaisella tulella. 

Värjättävät langat olivat Lankavan Mukava, Sujuva ja Sulava sekä Schachenmayr Regia for hand-dye, kimallelanka (75% villa, 25% polyamidi) ja Pirtin Kehräämön 100 % harmaa villalanka. 







 Laitoin vedessä lionneet Regian, kimallelangan ja Sulavan ensimmäiseen väriliemeen ja nostin lämmön lähelle 50 astetta. Nostin langat pois ja lisäsin 30g alunaa. Liemi meni heti punaisesta violetiksi. Vähän harmitti, sillä punertavampi väri olisi ollut niin kiva. 




Toiseen liemeen laitoin 100% harmaan villalangan sekä Lankavan  Mukavan. Jätin tuon Lankavan Sujuvan värjäämättä kun lientä oli liian vähän.  Kun liemen lämpötila nousi 50 asteeseen lisäsin 15g alunaa. Sama ilmiö toistui tässäkin kattilassa ja punainen muuttui violetiksi. 

Kun kattila alkoi kiehumaan niin eka kattilassa väri muuttui punertavammaksi uudelleen. Molemmat kattilat kiehuivat reippaan tunnin ajan. Annoin jäähtyä seuraavaan aamuun. 

Huuhtelin langat ja pesin Marseille-saippualla. Viimeiseen huuhteluveteen lisäsin hieman etikkaa. 

Lopputulema: ensimmäisen kattilan langat ovat vähän punertavampia kuin kahteen kertaan keitetyssä liemessä värjätyt langat. 



Harmaasta 100% villalangasta tuli hennosti lilaan vivahtava. Tämä saattaa mennä vielä uudelleen värjäykseen, sillä en ole ihan varma tykkäänkö tuosta väristä. Voisi olla voimakkaampikin. 



Tästä kimallelangasta sen sijaan tuli aika herkku! Väri on ihana purppura ja glitteri nousee kivasti esiin. Kuvassa väri ei tosin näytä ihan siltä miltä luonnossa.



Tässä oli viimeiset kasvivärjäykset kesältä 2020. Paljon oppi tästäkin hommasta, lähinnä kokeilun kautta. Aikaa vievää puuhaa tämä on, se ehkä vähän yllätti. Lopputulosta ei pystynyt ennustamaan yhdelläkään kertaa ja se toi oman jännityksensä värjäykseen. Kovin montaa pettymystäkään ei onneksi  joukkoon mahtunut, joten ehdottomasti ensi kesänä kokeilen uudelleen. Pitäisi vielä saada niitä punertavia värejä, jotka nyt tuosta värisuorasta puuttuu. 

Nyt pitääkin sitten keksiä mitä näistä kaikista langoista oikein tekisi :) Käytössä vasta näkee, miten värit kestävät pesujen myötä. Se mahtaakin olla ihan oma lukunsa ja jutun aihe. 


Ei kommentteja